witam,wszystkich
Kasia: Witam,mam takie zadanko :
Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej 𝑥 i każdej liczby rzeczywistej 𝑚 prawdziwa jest
nierówność: 20𝑥
2 − 24𝑚𝑥 + 18𝑚
2 ≥ 4𝑥 + 12𝑚 − 5
niby proste ale dowód mi nie wychodzi,mam efekt końcowy : (3m−2)
2 <= 0 co jest sprzeczne
14 sty 00:32
Adamm: 20x2+(−24m−4)x+18m2−12m+5≥0
Δ=(24m+4)2−4*20*(18m2−12m+5)=−864m2+1152m−384=−96(3m−2)2≤0
zatem wielomian 20x2+(−24m−4)x+18m2−12m+5 ma co najwyżej jedno rozwiązanie, co znaczy
że nierówność jest spełniona
14 sty 00:38
Kasia: dziękuję ,

doszłam do tego wyrażenia sama: −864m
2+1152m−384 i potem skróciłam wszystko do
postaci −9m
2 + 12m −4 pomnożyłam obustronnie przez −1 zmienil się znak nierówności i stąd
dalej wyszła ta sprzeczność
14 sty 00:54