pomóżcie,please
Wiesiek: Dobry wieczór, pomóźcie mi z tym zadankiem bo walcze z nim już 2h

Równanie 𝑥
² + 48𝑥 + 2 =
0 ma dwa rozwiązania 𝑥1, 𝑥2. Liczba 𝑥1
2 𝑥2 + 𝑥1 𝑥2
2 jest liczbą całkowitą. Znajdź tę
liczbę.
14 sty 00:06
Adamm: x12x2+x1x22=x1x2(x1+x2)=2(−48)=−96
skoro męczyłeś się z tym 2 godziny to musisz mieć coś z głową
14 sty 00:07
Eta:
Ze wzorów Viete'a
x1+x2= −48
x1*x2= 2
mnożąc stronami otrzymasz tę liczbę x12x2+x1x22= −96
14 sty 00:10
Eta:
@
Adamm
Jeszcze raz wpiszesz taki komentarz .... to dostaniesz bana
14 sty 00:12
Wiesiek: Przepraszam za kłopot o wzorach Viete'a pamiętałem ale nie pomyślałem by to wyrażenie tj,część
wspólną wyciągnąć przed nawias,stąd mi się pogmatwało,jeszcze raz dzięki i dobrej nocki życzę
14 sty 00:16