granica funkcji
Asiuuunia: 2x−1+x−2
lim −−−−−−−−−−−
x−>1 x−1
coś z tym jest nie tak. Pokaże jak robie, a wy mówcie gdzie mam błąd:
2x−1−1+1+x−2 2x−1 −1 1+x−2
=lim −−−−−−−−−−−− = lim −−−−−−−−− + −−−−−−−−
x−>1 x−1 x−>1 x−1 x−1
=ln2
(a odpowiedz jest ln2+1)
13 sty 23:28
Asiuuunia: Ktoś coś?
14 sty 00:02
Adamm: | | 2x−1+x−2 | | 2x+x−1 | | 2x−1 | |
limx→1 |
| = limx→0 |
| = limx→0 |
| +1 = |
| | x−1 | | x | | x | |
= ln2+1
| | ex−1 | |
z granicy specjalnej limx→0 |
| |
| | x | |
14 sty 00:05
14 sty 00:06