Dobry wieczór wszystkim :) ktoś się zlituje i pomoże?
Kamil: Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem 𝑓(𝑚) = 𝑥1 ⋅ 𝑥2, gdzie 𝑥1 i 𝑥2
są różnymi pierwiastkami równania (𝑚 + 2)𝑥2 [(𝑚 + 2)2] 𝑥 + 3𝑚 + 2 = 0.
*obliczyłem że dziedzina rzeczywiste z wyłączeniem 2
* delta > 0 bo maja być dwa pierwiastki
13 sty 23:21
5-latek: | | 3m+2 | |
x1*x2= |
| Df=R\{−2} |
| | m+2 | |
13 sty 23:28
Kamil: wielkie dzięki.!
13 sty 23:30
Kamil: zrobiłem tylko jedną literówkę bo pomiędzy składnikami powinien być minus czyli tak:(𝑚 +
2)𝑥2 − [(𝑚 + 2)2] ......
13 sty 23:33
5-latek: Ale ktos jeszcze musi sprawdzic
13 sty 23:35
Kamil: ja próbuję właśnie liczyć ale mam problem z delta bo b =[ (m+2)
2]
2 i coś mi nie wychodzi to
13 sty 23:38
5-latek: Kamil
Wedlug mnie nie ma potrzeby liczyc delty
Ta wiadomosc o miejs\cach zerowych jest wedlug mnie po to zeby mozna bylo skorzystac ze wzorow
Viete'a
13 sty 23:43
Kamil: w sumie to by tłumaczyło dlaczego delta wychodzi tak beznadziejna,ok spróbuję na podstawie tych
wzorów
13 sty 23:45
relaa:
Czemu nie ma potrzeby liczenia Δ Panie 5−latek? Jeżeli by nie istniały pierwiastki
rzeczywiste to, czy istniało być x1 + x2, gdzie x1 oraz x2 są pierwiastkami tej funkcji?
[(m + 2)2]2 − 4(m + 2)(3m + 2) = (m + 2)[(m + 2)3 − 12m − 8] =
(m + 2)[(m + 2)3 − (m + 2)2 + m3 + 6m2] = (m + 2)m2(m + 6)
13 sty 23:49
relaa:
Poprawiam.
(m + 2)[(m + 2)3 − (m + 2)3 + m3 + 6m2] = m2(m + 2)(m + 6)
13 sty 23:52
piotr: m < −6 ∨ −2 < m < 0 ∨ m > 0
14 sty 00:14