Błachostka, ciągi
Michał: Witam dzisiaj rozwiązywaliśmy na matematyce zadanie z działu ciągów. Treść brzmi:
Wyznacz wyrazy ciągu (a
n) które są liczbami całkowitymi.
a
n=
36−n2n2
Na tablicy zostało to rozwiązane tak:
a
n=
36−n2n2=
36n2−
n2n2=
36n−1
n
2∊{1,2,3,4,6,12,18,36}
n∊{1,2,3,6}
Moj pytanie brzmi czy można sobie ten końcowy wzór spierwiastkować żeby wyszło:
6n−1
Wtedy nie trzeba wypisywać wszystkich dzielników liczby 36 tylko wypisać dzielniki liczby 6.
Chodzi mi tu o zaoszczędzenie troche czasu gdyż na kartkówkach oraz sprawdzianach nauczyciel
lubi dać
tyle zadan że na prawdę ciężko jest zdążyć
Mila:
Raczej wypisz kwadraty liczb naturalnych mniejsze lub równe od 36, jest ich mniej.
n
2∊{1,4,9,
16,25,36} , wybierasz dzielniki 36 i teraz je pierwiastkujesz aby obliczyć n
n∊{1,2,3,6}