zadanko z trygonometrii
adultkid: Oblicz sin2x jeśli sinx +cosx = √2
Jedyne co mi przychodzi na myśl to podnieś wyrażenie do kwadratu,
ale przecież funkcja trygonometryczna może dawać zarówno wartości dodatnie jak i ujemne.
13 sty 21:09
relaa:
Tutaj liczy Pan wartość nie rozwiązania, więc można bez obaw podnieść do kwadratu to
wyrażenie. Jeżeli Pan się obawia to niech zrobi tak
sin(x) + cos(x) = √2
sin2(x) + cos2(x) = 1
sin2(x) + cos2(x) + sin(x) + cos(x) = 1 + √2
sin2(x) + sin(2x) + cos2(x) + sin(x) + cos(x) − sin(2x) = 1 + √2
[sin(x) + cos(x)]2 + sin(x) + cos(x) − sin(2x) = 1 + √2
2 + √2 − sin(2x) = 1 + √2
sin(2x) = 1.
13 sty 21:13