WAŻNE!!!!
Natalia:

Podstawą graniastosłupa prawidłowego jest trójkąt równoboczny ABC o boku 5cm. Oblicz pole
trójkąta ABC1, wiedząc że wysokość. graniastosłupa jest równa 12cm, Wynik zaokrąglij do dwóch
miejsc po przecinku.
14 sty 19:45
patrycja: krawędzie podstawy − 5cm
wysokość (h) − 12 cm
przekątna ściany bocznej graniastosłupa (d) jest bokiem trójkąta ABC1
Ze wzoru Pitagorasa obliczamy d:
122 + 52 = d2
d=13
otrzymaliśmy trójkąt o bokach 13, 13 i 5
ze wzoru Herona liczysz pole trójkąta
wyszło mi, że P=31,89
30 mar 22:36