matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ratunku
Maciejunio :
Pewien obiekt wyrzucony w powietrze po upływie t sekund od chwili wyrzucenia znajduje sie na wysokosci h metrow gdzie h= 5t−5t
2
. Po wyrzuceniu obiekt bedzie sie znajdowal na wysokosci ponad 1 metr przez
13 sty 20:06
Jack:
−5t
2
+ 5t > 1 −5t
2
+ 5t − 1 > 0 Δ = 25 − 20
−5−
√
5
t
1
=
−10
−5+
√
5
t
2
=
−10
−5−
√
5
−5+
√
5
−5(x−
)(x−
) > 0
−10
−10
−5+
√
5
−5−
√
5
t ∊ (
;
)
−10
−10
czyli w przyblizeniu t ∊ (0,27 ; 0,72)
13 sty 20:12
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick