Asymptoty
bark: Mam policzyć asymptoty xarcctgx+21/x
x≠0
więc liczę granice gdy x dąży do 0 z lewej i prawej strony, z prawej wychodzi ∞ więc mam
asymptotę prawostroną
z lewej strony wychodzi 0
teraz badam funkcję gdy x zmierza do nieskończoności
i tutaj zaczyna się problem w liczeniu granicy
bo wydaje mi się że mogę w liczniku wyciągnać x przed nawias i zostaje mi arcctgx+2(1/x)/x (?)
to wyrażenie w nieskończoności dodatniej zmierza do 0
a w nieskonczonosc ujemną do π (?)
i teraz mam do policzenia granice taką:
limx→−∞ (xarcctgx +21/x ) * πx = b
nie wiem jak policzyć tą granicę
aczkolwiek jak wyjdzie mi b jako jakaś liczba to, to będzie asymptota ukośna lewostronna (gdy
b=0 asymptota pionowa lewostronna)
Proszę o sprawdzenie toku rozumowania i pomoc w obliczeniu granicy
13 sty 19:37
bark: Proszę o pomoc
14 sty 10:49
bark: ktoś?
14 sty 18:33
bark: ?
14 sty 23:33
bark: ?
15 sty 16:54
bark: plisssssss
16 sty 01:23
piotr: x arcctgx + 2(1/x) −> 2 gdy x−> ± ∞ ⇒ asymptota pozioma y=2
x arcctgx + 2(1/x) −> +∞ gdy x−>0+ ⇒ asymptota pionowa prawostronna x=0
16 sty 09:12