dziedzina funckji, logarytm naturalny, arccos
Kasia: Wyznacz dziedzinę
f(x)=arccos
3lnx
zapisałam: D=[x∊R: −1≤
3lnx ≤ 1 ; lnx≠o}
lnx≠0
x≠1
−1≤
3lnx ≤ 1
−1≤
3lnx i
3lnx ≤ 1
−
lnxlnx ≤
3lnx
0≤
3+lnxlnx
0≤(3+lnx) lnx
lnx=o lub 3+lnx=0
x≠1 lnx=−3
x= 10
−3
w odpowiedziach jest uzyta liczba e, może ktos pomoć i ew. poprawić błędy?
13 sty 18:43
Adamm: lnx=logex
logx=log10x lub w niektórych przypadkach logx=logex lub logx=log2x
13 sty 18:47
Adamm: i to nie jest równanie
13 sty 18:48
Adamm: tak poza tym, x>0 jako założenie
13 sty 18:50