Równanie kwadratowe
Beti: Równanie k
2x
2 + x + 1 = 0 nie ma rozwiązania dla k =
13 sty 18:42
Benny: 1−4k2<0
13 sty 18:43
Beti: Skąd to się wzięło
13 sty 18:44
maturzysta: Δ<0
13 sty 18:44
Beti: Oki, już wiem
13 sty 18:53
Beti: A jednak nie

To wychodzą 2 odpowiedzi... A powinna być jedna...
13 sty 18:59
Benny: Może k należy do jakiegoś zbioru?
13 sty 19:03
Adamm: powinno być nieskończenie wiele
13 sty 19:04
Beti: No właśnie nie... Bo mam do wyboru cztery odpowiedzi.... −0,5 ; 1/3 ; 1 ; 0.... No i jak
wszystkie podstawie to wychodzi że dla 1 nie ma rozwiązania...
13 sty 19:05
Benny: (1−2k)(1+2k)<0
(2k−1)(2k+1)>0
k=1
13 sty 19:07