Wykazać następującą tożsamość trygonometryczną
Mikołaj: Witam. Na kolokwium z liczb zespolonych miałem takie zadanie:
| | ctg3x−3ctgx | |
Wykaż następującą tożsamość trygonometryczną: ctg3x= |
| . Próbuję to |
| | 3ctg2−1 | |
rozwiązać ze wzoru de Moivre'a albo ze wzoru Eulera i za każdym razem kończę na niczym. Z góry
dziękuję za pomoc.
Mila:
sin(3x)≠0
(cosx+i sinx)
3= cos(3x)+i sin(3x) wzór de Moivrea, teraz lewą policzymy ze wzoru (a+b)
3
L=cos
3x+3*cos
2x*i*sinx+3*cosx*i
2*sin
2x+i
3sin
3x=
=cos
3x+3sinxcos
2x*i−3sin
2xcosx−isin
3x=
=(cos
3x−3sin
2xcosx)+i*(3sinxcos
2x−sin
3x)⇔
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−⇔
cos(3x)+i sin(3x)=(cos
3x−3sin
2xcosx)+i*(3sinxcos
2x−sin
3x)⇔
cos(3x)=(cos
3x−3sin
2xcosx) i sin(3x)=(3sinxcos
2x−sin
3x)
| | cos(3x) | | (cos3x−3sin2xcosx) | |
⇔ |
| = |
| |
| | sin(3x) | | (3sinxcos2x−sin3x) | |
dzielimy licznik i mianownik przez sin
3x