Szereg potęgowy
Patryk: Znaleźć promień zbieżności szeregu:
| | 2x | | 32x2 | | 43x3 | | (n+1)nxn | |
1+ |
| + |
| + |
| +...+ |
| +... |
| | 1! | | 2! | | 3! | | x! | |
I mam hipotezę, że to jest ∑e(n+1)
n x
n, tak?
13 sty 17:17
Patryk: czy e przed sumą?
13 sty 17:20
Patryk: R=0?
13 sty 17:22
Adamm: | | | | n+2 | | 1 | |
| |
| | = |
| *(1+ |
| )n|x| |
| | | | n+1 | | n+2 | |
| | n+2 | | 1 | |
limn→∞ |
| *(1+ |
| )n|x| = e|x|<1 |
| | n+1 | | n+2 | |
13 sty 17:23
Adamm: R=e
13 sty 17:26
Patryk: A jak wygląda zapis tego szeregu za pomocą znaku sumy?
13 sty 17:29
13 sty 17:30
13 sty 17:36
Patryk: Dziękuję i znowi wszystko jasne

Przekombinowałem z tą definicją e z dwumianu Newtona.
13 sty 17:38