Ciągłość
Patryk: Znaleźć wszystkie punkty nieciągłości funkcji f: R→R,
13 sty 15:54
jc: Ile wynosi f(−1)?
13 sty 16:22
Patryk: Nie istnieje, dobra to jeden punkt jest, a co z pozostałymi?
13 sty 16:44
Benny: Zależy czy n jest parzyste czy nieparzyste
13 sty 16:45
Adamm: f(1)=1/2, oczywiste
dla |x|<1 masz lim
n→∞ x
n = 0 więc
f(x)=0
dla |x|>1 masz lim
n→∞ |x|
n =
∞ więc
13 sty 16:47
Patryk: Dziękuję bardzo, wszystko zrozumiałem. Czyli wychodzi, że jedynym punktem jest x=−1?
13 sty 16:54
Adamm: x=−1, x=1
13 sty 16:55
Patryk: Co świadczy o tym, że w 1 ta funkcja jest nieciągła?
13 sty 17:03
Adamm:

tak mniej więcej będzie wyglądał rysunek
granica lewostronna w jedynce to 0, a prawostronna to 1
widzimy to z rysunku, to już świadczy o nieciągłości
13 sty 17:05
Patryk: Dzięki Adamm, od dziś jesteś moim Guru matematycznym
13 sty 17:08
b.: Ale co z tym x=−1? Tak jak jest napisane, to nie jest w dziedzinie.
13 sty 18:00