studia, obliczanie równoległościanu zbudowanego na wektorach
lulex: 1.Oblicz wysokość równoległościanu zbudowanego na wektorach a=3p+2q−5r, b=p−q+4r, c=p−3q+r.
jeżeli za podstawę wzięto równoległobok zbudowany na wektorach a i b wiedząc, że p,q i r są
wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi.
wzór jaki mam |a x b|h=|(abc)|
| | |(abc)| | |
czyli, że h= |
| |
| | |a x b| | |
Jakieś porady? nie bardzo ogarniam jak obliczyć to abc
13 sty 13:57
jc:
(3,2,−5) x (1,−1,4) = (3, −17, −5)
|(3, −17, −5)| = √323
Objętość = | (3, −17, −5)*(1,−3,1)| = 49
wysokość = 49/√323
(abc) oznacza tu wyznacznik lub, co na to samo wychodzi, iloczyn mieszany, (axb)*c.
13 sty 14:49