Liczba wynosi
Anet: Liczba √2−3√22
13 sty 09:34
Jerzy:
Zapis jest niejasny.
13 sty 09:37
Anet: potęga jest za pierwiastkiem ale nie jest pierwiastek w nawiasie
13 sty 09:39
Jerzy:
Zapisz samą liczbę podpierwiastkową.
13 sty 09:45
Anet: 2−3√2
13 sty 09:45
Jerzy:
Jakie jest wyrażenie pod pierwiastkiem , a gdzie jest potęga ?
13 sty 09:46
Jerzy:
(√2 − 3√2)2 = |2 − 3√2| = 3√2 − 2
13 sty 09:48
Anet: Ślicznie dziękuje
13 sty 09:49
Lichtarz: 3√2 − 2 jeden wynik?
bo 3√2 > od 2. Musi być dodatni bo pod pierwiastkiem nie może być liczby ujemnej?
Pytam w tym zakresie bo nie jestem pewny czy dobrze rozumuję dlaczego nie ma dwóch rozwiązań
13 sty 10:34
Jerzy:
I a I = − a , gdy: a < 0
13 sty 10:36
Lichtarz: I a I = − a ten zapis wydaje mi się być dosyć niefortunny
13 sty 10:43
Jerzy:
To jest fragment definicji wartości bezwzglednej.
13 sty 10:45
Lichtarz: Ok. O to CI chodziło:
| | ⎧ | a gdy x≥0 | |
| |a| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −a gdy x<0 | |
Dzięki Jerzy. Muszę jeszcze raz przerobić wartość bezwzględną i zapamiętać te definicje a nie
próbować kombinować jak jakiś ...
13 sty 10:56
Jerzy:
O to , tylko popraw x na a
13 sty 10:58
Jerzy:
O to , tylko popraw x na a
13 sty 10:59