Granica
Rew: Chcialam prosic o sprawdzenie nastepujacej granicy dla x dazacego do 0
| ex−x−1 | | ex−1 | |
| z tw l'Hospitala = |
| po podstawieniu e0 dazy do1, |
| sin(x2) | | cos(x2) | |
cosinus tez dazy do 1, czyli wynik to 0. Zgadza sie?
13 sty 07:53
Rew: I jeszcze jedno. Nie bardzo rozumiem zlozenia. Mam policzyc pochodna arctan(sin(x)). Czy
| | 1 | |
prawidlowy bedzie wynik |
| sin(x)(cosx)? |
| | 1+x2 | |
13 sty 08:06
Jerzy:
Obydwa przykłady źle.
Ile wynosi : [cos(x2)]' = ?
13 sty 08:19
Rew: −sin(x2)?
13 sty 08:33
Jerzy:
Sorry ... miałem na myśli : [sin(x2)]' ... uważaj, to funkcja złożona.
13 sty 08:36
Rew: Hm... cos(x2)2x?
13 sty 08:42
Jerzy:
Dobra ... teraz zastosuj pierwszy raz regułę H ( nie pomoże ) i potem drugi raz.
13 sty 08:47
Rew: Cos pokrecilam.
Pierwsza pochodna:
| ex−1 | |
| wychodzi 0 nad 0 |
| cos(x2)2x | |
Druga (mysle ze popelniam tu blad ale go nie widze)
| ex | |
| a wtedy licznik dazy do 1 a mianownik do 2 wynik |
| −4x2sin(x2)+2cos(x2) | |
13 sty 08:59
Jerzy:
| | 1 | |
I bardzo dobrze .... lim = |
| |
| | 2 | |
Teraz popraw drugi przykład ( funkcja złoźona)
13 sty 09:06
13 sty 09:15
Jerzy:
13 sty 09:16
Rew: Dziekuje za pomoc! Jest Pan wielki! Milego dnia.
13 sty 09:17
Rew: Chciałabym poprosic o jeszcze jedno sprawdzenie.
Pochodna z sin(ln(x
3+2x))
| | 1 | |
cos(ln(x3+2x)* |
| *3x2+2 |
| | x3+2x | |
13 sty 11:19
Jerzy:
13 sty 11:23
Rew: Mam teraz duzy problem z pochodna arcsin(e
cos(x)).
| 1 | |
| *ecos(x)*...? Nie wiem za bardzo co dalej. Wydaje mi się że powinnam |
| √1−e2cos(x) | |
coś jeszcze zrobic z tym cosinusem.
13 sty 11:45
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = |
| *ecosx*(−sinx) |
| | √1 − (ecosx)2 | |
13 sty 11:53
Rew: | | 5x | |
Granica przy x dazacym do nieskonczonosci z |
| . Pochodna licznika to 5xln5, nie wiem |
| | x5 | |
co z tym logarytmem
13 sty 14:47
Jerzy:
To jest stała.
13 sty 15:00
Jerzy:
To stała.
13 sty 15:00