całka
kakao: Witam mam pytanie gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
∫
√1 − x2 * arcsin(x) dx | arcsin(x) = t dx =
√1−x2dt |
| | dx | |
| |
| = dt sin(t) = x | |
| | √1−x2 | |
= ∫
√1 − x2 *
√1 − x2 * t * dt
= ∫(1 − sin
2(t)) *t dt
= ∫cos
2(t)*t dt

12 sty 22:55
niematematyk: przez części bym probował
12 sty 22:57
niematematyk: no nie da rady tak kolega, no bo pod dx wstawić te wypociny z pierwiastkiem, a arcsinus dalej
ma naszego XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX'a
12 sty 22:59
kakao: ale czy powyzsze jest błedne?
12 sty 22:59
niematematyk: wstawisz*
12 sty 22:59
niematematyk: oczywiście ze tak
12 sty 22:59
kakao: gdzie jest blad
12 sty 23:01
niematematyk: no, generalnie wszędzie
12 sty 23:02
kakao: czy ktos powazny moze na to rzucic okiem
12 sty 23:07
niematematyk: gdybyś chciał sobie wynik sprawdzić...
| 1 | |
| (−x+2√1−x2xarcsin(x)+arcsin(x)2)+C |
| 4 | |
12 sty 23:39
niematematyk: wydaje mi się, że jestem wystarczająco poważny jak na swój wiek
12 sty 23:41
Mariusz:
| | 1−x2 | |
∫√1−x2arcsin(x)dx=∫ |
| arcsin(x)dx |
| | √1−x2 | |
| | arcsin(x) | | −x | |
=∫ |
| dx+∫ |
| *xarcsin(x)dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | 1 | | x | |
= |
| arcsin2(x)+x√1−x2arcsin(x)−∫√1−x2(arcsin(x)+ |
| )dx |
| | 2 | | √1−x2 | |
| | 1 | |
2∫√1−x2arcsin(x)dx= |
| arcsin2(x)+x√1−x2arcsin(x)+∫xdx |
| | 2 | |
| | 1 | |
∫√1−x2arcsin(x)dx= |
| (arcsin2(x)+2x√1−x2arcsin(x)−x2)+C |
| | 4 | |
13 sty 00:09
Mariusz:
W przedostatniej linijce powinien być minus
13 sty 00:13
niematematyk: mądre... nie pomyślałbym nad takim PROSTYM lecz skutecznym rozwiązaniem, Mariusz boss
13 sty 00:13
piotr: kakao masz dobrze,
można też podstawić x = sin(t), co prowadzi to tego samego
wyrażenie cos2(t)*t zapisz jako 1/2(t + tcos(2t)) i dalej przez części
13 sty 00:14
janusz: Dzieki
13 sty 11:22
kakao: a jednak wolfram pokazuje ze to są różne całki
13 sty 13:03
relaa:
| | 1 | | 1 | |
∫ tcos2(t) dt = ∫ |
| t dt + ∫ |
| tcos(2t) = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| t2 + |
| tsin(2t) + |
| cos(2t) + C = |
| 4 | | 4 | | 8 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| arcsin2(x) + |
| x√1 − x2arcsin(x) + |
| − |
| x2 + C |
| 4 | | 2 | | 8 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| arcsin2(x) + |
| x√1 − x2arcsin(x) − |
| x2 + C |
| 4 | | 2 | | 4 | |
13 sty 13:28