nierownosci kwadratowe
oo22: funkcja kwadratowa to to samo co nierownosci kwadratowe?
funkcja kwadratowa licze delte miejsca zerowe itp
a postac ogolna, iloczynowa i kanoniczna to nierówności kwadratowe czy funkcje
12 sty 22:42
niematematyk: w nierównościach wystepuje znak >. < . ≤
a funkcja kwadratowa to zapis x2 +x + cyferka
12 sty 22:43
Jolanta: wykresem funkcji kwadratowej jest parabola
| | 1 | |
jeżeli masz np 3x2−10x+3=0 to liczysz Δ=64 i pierwiastki x1= |
| x2=3 |
| | 3 | |
Sa to miejsa.w których wykres przecina oś X czyli miejsca zerowe
Jeżeli mamy 3x
2−10x+3<0 to liczysz jak wyżej
robisz wykres i patrzysz dla jakich x wykres jest pod osia x czyli y<0
| | 1 | |
rozwiązaniem będzie przedział x∊( |
| ,3) |
| | 3 | |
12 sty 22:55
12 sty 22:56
Jolanta:

Postac iloczynowa y=a(x−x
1)(x−x
2) dla przykładu,który podałam
y=3x
2−10x+3
postac kanoniczna zawiera współrzedne wierzchołka y=a(x−p)
2+q
| | b | | −10 | | 1 | |
liczymy wierzchołek p (x wierzchołka)=− |
| =− |
| =3 |
| |
| | 2a | | 3 | | 3 | |
12 sty 23:10