Mila:
Innych ograniczeń nie ma ? (np. że na każdym talerzyku co najmniej jedno ciastko?)
a) 3*3*3*3*3*3=3
6
b) x
1+x
2+x
3=6
kombinacje z powtórzeniami
c)
Suma liczb Stirlinga II rodzaju
| | 26−2 | |
S(6,1)+S(6,2)+S(6,3)=1+ |
| +90=122 |
| | 2 | |
S(6,3) liczysz z wzorów rekurencyjnych
S(n,k)=S(n−1,k−1)+k*(S(n−1,k)
d) suma podziałów liczby 6 na co najwyżej 3 składniki P(n,k) ( nieistotna kolejność)
P(6,1)+P(6,2)+P(6,3)=1+3+3=7
P(n,k)=P(n−1,k−1)+P(n−k,k)
Tu można na piechotę.
6=6 jeden składnik (dwa talerzyki puste) − jedno rozmieszczenie
6=1+5, 6=2+4,6=3+3 dwa składniki −3 rozmieszczenia
6=2+2+2, 6=1+2+3, 6=1+1+4 trzy składniki − 3 rozmieszczenia.