dla jakiej wartości parametru m równanie ma 4 rózne rozwiazania
massdenim98: Dla jakiej wartości parametru m równanie:
−1/4x4−(m2−m)x2−m4+1=0 ma 4 różne rozwiązania.
12 sty 22:04
massdenim98:
12 sty 22:24
piotr: podstawienie: t=x2
1. Δ>0
2. t1*t2 > 0
5. t1 + t2 > 0
12 sty 22:28
massdenim98: a jak dokładnie mam podstawić b2 w delcie?
12 sty 23:06
massdenim98: i dzięki piękne za założenia
12 sty 23:07
Janek191:
b2 = (m2 − m)2
12 sty 23:10
massdenim98: a tego minusa przed (m2−m) nie uwzględniam?
12 sty 23:17