Ciagi
Piotr: Długości krawędzi prostopadłościanu wyrażone są liczbami całkowitymi i stanowią kolejne
wyrazy ciągu arytmetycznego o różnicy 2. Podaj wymiary możliwie największego
prostopadłościanu, jeżeli wiadomo, że jego objętość jest mniejsza od 480.
12 sty 21:48
Janek191:
a = x
b = x + 2
c = x + 4
V = a*b*c = x*(x + 2)*(x + 4) =( x2 + 2 x)*( x + 4) = x3 +2 x2 + 4 x2 + 8 x
V(x) = x3 + 6 x2+ 8 x < 480
x = 5
więc
a = 5
b = 7
c = 9
=====
12 sty 22:44
Eta:
Wymiary
a−2, a, a+2 , a >2 i a∊C+
V= a(a−2)(a+2) <480 ⇒ a=7
to prostopadłościan ma wymiary : 5,7,9 −−− tworzą ciąg arytmetyczny r=2
12 sty 22:53
niematematyk: można by tak pochodną policzyć
12 sty 22:53