matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Ola:
x
∫
dx
√
1−x
2
12 sty 21:27
Adamm:
x
∫
dx = −
√
1−x
2
+c
√
1−x
2
12 sty 21:28
jc:
= −
√
1−x
2
12 sty 21:29
Ola:
Skąd to wiadomo?
12 sty 21:30
Adamm:
x
bo pochodna z
√
1−x
2
to −
√
1−x
2
szczerze mówiąc to nie mam tu żadnych przemyśleń, po prostu często trafiam na tą pochodną
12 sty 21:31
Jack:
1
(
√
1−x
2
) ' =
* (−2x)
2
√
1−x
2
zatem
x
2x
−2x
∫
dx = ∫
dx = − ∫
dx = −
√
1−x
2
+ C
√
1−x
2
2
√
1−x
2
2
√
1−x
2
13 sty 17:26