:PP
Dziąku: Prosiłbym o pomoc

Bardzo nie lubię zadań związanych z geometrią itp, od zawsze więc
prosiłbym o pomoc.
Dział : Przystawanie trójkątów
Zad 1:
W trójkątach ABC i A'B'C' poprowadzono środkoweBD i B'D'. Wykaż że jeśli |BC|=|B'D'| ,
|BC|=|B'C'| oraz |kąt DBC|=|kąt D'B'C'| to trójkąt ABC
= trójkąt A'B'C'
zad2:
W trójkątach ABC i A'B'C' poprowadzono dwusieczne CD i C'D'. Uzasadnij że trójkąt ABC
=
trójkąt A'B'C' wiedząc że |CD| = |C'D'|, |DA|= |D'A'| oraz |kąt CDA| = |kąt C'D'A'|
Zad 3:
W trójkątach ostrokątnych ABC i A'B'C' poprowadzono wysokości CD i C'D'. Wykaż że trójkat ABC
= trójkąt A'B'C' jeżeli |kąt A| = |kat A'| , |kąt B| = |Kąt B'| i |CD| = |C'D'|
te kolorkiem czewonym te równa się to są 3 KRESECZKI nie dwie

, Prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
Aramis:

1) IDBI = ID
'B
'I i IBCI = IB
'C
'I i I< DBCI = I< D
'B
'C
'I
to z cechy
( b,k,b) ΔBDC = ΔB
'D
'C
'
zatem :
I<BDCI= I<B
"D
'C
'I
to w ΔABD i ΔA
'B
'D
' I<ADBI = I<A
'D
'B
.I = 180
o− I<BDCI
i IDBI= ID
'B
'I i IDCI = IADI = IA
'D
'I
to Δ ABD = ΔA
'B
'D
' z cechy
(b,k,b)
więc ΔABC= ΔA
'B
'C
' ( zamiast znaku = napisz znaki przystawania "trzy
kreseczki")
Pozostałe dwa zadania podobnie

2) z cechy najpierw z cechy
(b,k,b)
a później z cechy
(k,b,k)
3) dwa razy z cechy
(k,b,k)
powodzenia