proszę o rozwiązanie
Anna: oblicz
3√log32 −2√log23
12 sty 21:14
ans: alogab=b
2−3=−1
12 sty 21:25
Adamm: √log32=√1/log23=√log23/log23=log32√log23
wynik to 0
12 sty 21:25
Anna: =log32√log23
jak to obliczyłeś
12 sty 21:32
Adamm: | | 1 | |
ogólnie logab= |
| o ile logba≠0 |
| | logba | |
12 sty 21:37
Anna: to jest zrozumiałe ale co jest z pierwiastkiem
12 sty 21:40
12 sty 21:41
Anna: ale dlaczego wynik jest raz 1 z godz21:25 a raz 0 z godz 21:25
12 sty 21:48
Adamm: bo kolega ans nie wie co mówi
12 sty 21:48
ans: nie zauważyłem pierwiastka
12 sty 21:49
Anna: zapis z godz 21:41 jest zrozumiały
ale jak się to ma do wyniku zadania
12 sty 22:06
niematematyk: no tak się ma droga koleżanko, że
| 1 | | a1/2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| a1/2 | | a1 | | a1/2 | | √a | |
12 sty 22:09
niematematyk: nie martw się, adamm takie operacje w pamięci wykonuje, i pomija te najprostsze operacje, no
nie dziwie się, powinnas już mieć to opanowane
12 sty 22:09
Anna: dla mnie zapis z godz 21:25 jest niezrozumiały
co się dzieje z cyfrą 3
12 sty 22:13
niematematyk: wszystko dobre się dzieje, 21:37, nie bardzo rozumiem co masz na myśli, przepisz i pokaż o co
Ci chodzi
12 sty 22:16
Anna: wiem że pod pierwiastkiem zrobił zmianę podstaw ale nie jest jasno zapisane że różnica
jest równa 0
12 sty 22:20
Jolanta: Też chciałabym to zrozumiec .Mozecie po prostu napisac po kolei ?
12 sty 22:21
niematematyk: jolanta , ale tutaj nie ma czego pisać... to jest przecież oczywiste
12 sty 22:23
Eta:
Można też tak:
√log32= a ⇒ log
32=a
2 ⇒ 2=3
a2
3
√log32=3
a
zaś
to 2
√log23= (3
a2)
1/a= 3
a
3
a−3
a=
0
12 sty 22:26
Jolanta: Och jaki ty jesteś mądry.Szkoda ,że jetem tak głupia i nie rozumiem.Dziekuję Eta.Jesteś jak
zwykle nieoceniona
12 sty 22:30
niematematyk: tak, eta to naprawdę mądra osoba, nijak ma się to do nas, gdzie nasza wiedza to kropla w morzu
potrzeb
12 sty 22:31
Anna: dla mnie to rzeczywiście Adamm rozwiązał to zadanie w pamięci bo zapis jest niezrozumiały
12 sty 22:32
niematematyk: przecież te same zadanie zostało tutaj rozwiązane na aż 2 sposoby (sic!)!,
a wynik ten sam, zależy jak by na to patrzeć
12 sty 22:33
Anna: wielkie dzięki Eta jesteś wielka bardzo dziękuję za wytłumaczenie
12 sty 22:35
Eta:
12 sty 22:46