matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Ola:
Oblicz całkę ∫e
2x
sinxdx
12 sty 20:45
Adamm:
∫e
2x
sinxdx = −e
2x
cosx+2∫e
2x
cosxdx = −e
2x
cosx+2e
2x
sinx−4∫e
2x
sinxdx 5∫e
2x
sinxdx=−e
2x
cosx+2e
2x
sinx+c
1
2
∫e
2x
sinxdx = −
e
2x
cosx+
e
2x
sinx+c
5
5
12 sty 20:48