geometria analityczna, obliczanie wierzchołków
kasiaszek: Witam, mam takie zadanie:
| | 1 | |
Boki AB i AC trójkąta ABC zawierają się odpowiednio w prostych y=− |
| x i y=x+3. Oblicz |
| | 2 | |
współrzędne wierzchołków trójkąta, jeśli dany jest środek S(4,1) odcinka BC.
Policzyłam współrzędne punktu A, ale nie wiem, co dalej, czy mógłby mnie ktoś naprowadzić?
Widziałam już takie podobne zadanie, gdzie druga prosta to x=0, więc dwa punkty znajdują się
na tej samej prostej. Co w takim razie w tej sytuacji, gdy dwie proste są nachylone pod jakimś
kątem?
12 sty 19:59
kasiaszek: pomoże ktoś?
12 sty 21:16
Mila:

Wierzchołek A należy do obu prostych (?)
i
m: y=x+3
A=(−2,1)
C∊m⇔C=(c,c+3)
S=(4,1) jest środkiem BC zatem:
| | b+c | | −0.5b+c+3 | |
4= |
| i 1= |
| |
| | 2 | | 2 | |
b+c=8
−0,5b+c+3=2
−−−−−−−−−
b+c=8
−0,5b+c=−1
b=6 i c=2
A=(−2,1), B=(6,−3) i C=(2,5)
12 sty 21:45
kasiaszek: dzięki wielkie, coś z tym kombinowałam, byłam blisko, ale ostatecznie nie wpadłam, kręciłam się
w kółko xD jeszcze raz dzięki!
12 sty 21:51
Mila:
Czy to zgodne z odpowiedzią?
12 sty 21:55