Oblicz obwód trójkąta, w który wpisano okrąg
Razeer123:

Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania. Podany jest w nim trójkąt, w który wpisano okrąg.
Rysunek prezentuje się następująco (przepraszam za to, ze okrąg wystaje z trójkąta, ale nie
umiałem dokładniej).
Czerwone linie to miejsca, w których okrąg dotyka boków trójkąta, a liczby to długości tych
części boków.
Do policzenia mam obwód tego cuda, możliwe, że taki trójkąt nie istnieje. Czy jesteście w
stanie mi pomóc?
12 sty 19:51
Razeer123: Jeśli rysunek jest niedokładny, to mogę narysować w zeszycie i wrzucić zdjęcie.
12 sty 19:51
Adamm: |AB|=4+6=10
|CB|=5+6=11
|AC|=5+4=9
11+10>9>|11−10| więc taki trójkąt istnieje
12 sty 19:54
Razeer123: Adamm, a skąd znasz długości tych boków? Czy coś mnie ominęło na zajęciach?
12 sty 19:56
Adamm:

odcinek czerwony oraz niebieski są równe
(odcinki są styczne do okręgu)
12 sty 19:57
Razeer123: A rzeczywiście, to ma sens. Dziękuję za szybką odpowiedź i życzę miłego wieczoru, już wszystko
rozumiem
12 sty 19:58