wykres funkcji
Zejben: narysuj wykres funkcji f(x)=x2−2|x|
12 sty 19:36
Pełcio: rysujesz x
2−2x i to co po prawej stronie od osi y odbijasz też na lewą

x
2 = |x|
2
12 sty 19:38
Adamm:

f(−x)=(−x)
2−2|−x|=x
2−2|x| funkcja jest więc parzysta więc wystarczy narysować część paraboli
o dodatnich x
12 sty 19:39
Zejben: jeszcze takie pytanie, tutaj wzór na wierzchołek nie działa? −b/2a wychodzi 1 a na wykresie
jest −1
12 sty 19:47
Pełcio: komentarz do tego co przedtem Ci napisałem
dla funkcji x2−2x wierzchołek p=1
później wykonujesz przekształcenie polegające na nałożeniu modułu na każdego x
y=x2−2x → |x|2−2|x| = x2−2|x|
więc rysujesz parabolę o równaniu x2−2x
później to co po lewej stronie od osi y kasujesz, a to co jest po prawej odbijasz i tym
sposobem otrzymujesz narysowany przez kolegę wyżej wykres
12 sty 19:54
Zejben: przepraszam wszystko dobrze moja pomyłka,
12 sty 19:55