takie o
Pełcio: Cześć

1. Wiadomo, że xyz=1.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Oblicz sumę: |
| + |
| + |
| . |
| | 1+x+xy | | 1+y+yz | | 1+z+zx | |
2. Rozwiązaniami równania o współczynnikach całkowitych x
2+ax+1−b=0 są liczby naturalne.
Udowodnij, że liczba a
2+b
2 jest złożona.
12 sty 19:33
Rafal: | | 1 | | z | | yz | |
Niech S oznacza poszukiwaną sumę. Zauważmy, że |
| = |
| = |
| . Pisząc |
| | 1+x+xy | | 1+z+zx | | 1+y+yz | |
analogiczne równości i dodając, dostajemy, że 3=3S, czyli S=1.
12 sty 19:58
Pełcio: Które równości dodajesz?
12 sty 20:07
Adamm: | 1 | | x | | xy | |
| + |
| + |
| =1 etc. |
| 1+x+xy | | 1+x+xy | | 1+x+xy | |
12 sty 20:08
Pełcio: Aa, rozumiem, dzięki.
12 sty 20:12
Eta:
2/ Skorzystaj ze wzorów Viete
'a
podnieś obydwa obustronnie do kwadratu
i dodaj stronami
otrzymany wynik rozłóż na czynniki
otrzymasz tezę
powodzenia
12 sty 20:34
Pełcio: x
1 + x
2 = −a → x
12+2x
1x
2+x
22= a
2
x
1x
2= 1−b → x
12x
22= (1−b)
2
x
12+2x
1x
2+x
22 + x
12x
22= a
2 + (1−b)
2
a
2+b
2= −1+2b+x
12+2x
1x
2+x
22 + x
12x
22 ?
nie pasuje mi tu ta −1, czy to wgl nie o to chodziło?
12 sty 21:34
Eta:
Pierwiastki x1, x2∊N+
x1+x2=a i x1*x2=1−b ⇒ x1*x2−1= −b>0
a2=x12+x22+2x1x1
b2=x12*x22−2x1*x2+1
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2+b2=x12+x22+x22*x22+1=(1+x12)(1+x22) −− liczba złożona
12 sty 22:41
Pełcio: No tak.. Teraz ta 1 znalazła swoje miejsce
12 sty 22:56
Pełcio: Dziękuję.
12 sty 22:56