coco:
2
a = ( k - 5k +3 ) b = ( 3k - 1) c =2
warunki zad ; 2 x1 = x2 a ≠ 0
2
1/ a ≠ 0 <=> k -5k + 3 ≠ 0
Δ =13 VΔ=V13
5 + V13 5 - V13
k1 ≠ --------- k ≠ ------------
2 2
2/
2x1 = x2 korzystamy z wzorów Vieta
x1 + x2 = -b/a i x1 *x2 = c/a
x1 + 2x1 = -b/a i x1 * 2 x2 = 2/a bo c=2
2
3x1 = -b/a i 2 ( x1) = 2/a I:2
2
x1 = -b/3a i ( - b/3a) = 1/a
2
b 1 2 2
-------- = ------ → b *a = 9 a I : a ≠0
9akw a
otrzymamy 2
b = 9 a
wstawiamy za b i a
2 2
( 3k - 1) = 9 ( k -5k +3)
2 2
9 k - 6k +1 = 9 k - 45 k + 27
+39 k = 26 → k = 26/39
odp k = 26/39
spr. dla k = 26/39 równanie będzie miało postać
1/9( x kw. ) + x + 2 =0 ( oblicz to i tak Ci wyjdzie
nie zrażaj się ułamkami tak ma wyjść


po rozwiazaniu tego równania wyjdą Ci
x1= - 3 x2 = -6 (czyli 2x1 = x2 a tak miało być

)
powodzenia w rachunkach