dana jest funkcja f(x)=(p-3)x^2+2x-1
hela: wyznacz te wartości parametru p dla którego oś symetrii paraboli to x=1
CZY MOŻECIE MI TO DOKŁADNIE ROZPISAĆ BO W OGÓLE TEGO NIE OGARNIA
12 sty 19:25
Jack:

os symetrii, czyli na chlopski rozum odbicie lustrzane,
no to bedzie wtedy gdy prosta bedzie przechodzic przez wierzcholek.
patrz przykladowy rysunek
12 sty 19:33
Jack:
f(x) = (p−3)x
2 + 2x − 1
skoro os symetrii jest dla x = 1
to wierzcholek (a dokladniej iksowa wierzcholka) musi wynosic 1
| | −b | |
ze woru na wierzcholek : p = |
| |
| | 2a | |
zatem
a to = 1
dalej sam/a?
12 sty 19:43