Pole figury płaskiej ograniczonej wykresami
E.: Obliczyć pole figury płaskiej ograniczonej wykresami następujących funkcji i podanymi prostymi:
a) y= lnx, y=1, x=e3
Narysowałam wykresy tych funkcji i znalazłam pole, które mamy obliczyć. Nie jestem natomiast
pewna z jakiego działania mam to obliczyć.
Czy z takiego to będzie takie działanie: P= ∫ (lnx − 1)dx ? Przy czym dolna granica to e, a
górna e3?
12 sty 19:16
Jack:
moze gorna to ee3 ?
12 sty 19:18
12 sty 19:20
E.: Czemu ee3?
12 sty 19:30
Jack:
lnx = e3
x = ee3
12 sty 19:47
Adamm: Jack, czemu przyrównujesz lnx do e3 ?
12 sty 19:49
Jack: nie wiem
12 sty 19:50
Jack: nie umiem jeszcze liczyc pol pod krzywa
12 sty 19:57
Adamm: ok, w takim razie ja się tym zajmę
pole jest ograniczone z prawej przez x=e3, z lewej przez punkt wspólny lnx oraz 1 czyli e
z góry przez lnx, a z dołu przez 1
zatem pole wynosi ∫ee3lnx−1 dx
12 sty 19:59