uklad rownań
mirek.b.: dla jakich wartsci m rozwiązaniem układu równan jest para liczb dodatnich?
3x+4y=5m−7
x−4y=m+3
14 sty 18:58
Aramis:
Rozwiąż układ równań
i nałóż warunek x >0 i y>0
14 sty 19:00
mirek.b.: aramis mozna całosc ,mam to na ustny z maty
14 sty 19:06
Aramis:
metodą przeciwnych współczynników:
3x +4y = 5m −7
x − 4y = m +3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to
| | 6m−4 | |
z drugiego: 4y= x −m −3 => 4y= |
| −m−3
|
| | 4 | |
teraz x>0 i y>0
mianowniki obydwa są dodatnie to wystarczy nałożyć warunki na liczniki:
zatem: 6m−4 >0 i 2m −16 >0
m >
23 i m> 8
to odp:
m>8
14 sty 19:20
mirek.b.: dzieki bardzo
14 sty 20:49