równanie trygonometryczne
spectral: Hej
| | pi | |
Zadanie: Liczba x0 jest największym rozwiązaniem równania cos2x − cos(2x + |
| ) = 1 |
| | 2 | |
należącym do przedziału (0; 2{pi}). Wyznacz cyfrę jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku
| | x0 | |
rozwinięcia dziesiętnego liczby |
| . |
| | pi | |
Mój problem jest następujący − wyliczyłem, że sinx = 0 lub sinx − cosx = 0. Wyszło mi, że x =
| | pi | | 5pi | |
kPI, x = |
| i x = |
| . |
| | 4 | | 4 | |
Zatem wyznaczyłem odpowiedź = 1,25, a prawidłowa to 0,25. Ktoś wyjaśni, dlaczego?