pomocy
mateusz:
1)Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20cm i tworzy kąt z krawędzią
boczną kąt 30 stopni .Oblicz v i pc graniastosłupa.
2)Podstawa prostopadłościanu jest prostokąt o bokach 6 i 10,5 .Krótsza krawędź podstawy tworzy
z przekątną ściany bocznej kąt 605.Oblicz vi pc prostopadłościanu.
14 sty 18:57
R.W.16l: 605?
14 sty 18:58
mateusz: 60 stopni

mały błąd
14 sty 18:59
mateusz: 1 zadanie próbowałem sam zrobić i wychodzi mi dziwny pierwiastek 300 ..
14 sty 19:00
R.W.16l: dobra, raz pisałem wskazówkę, ale to chyba za małol więc JA ZROBIĘ
14 sty 19:00
mateusz: nie wiem co to są te "złote trójkąty
14 sty 19:01
R.W.16l:

z złotego trójkata pitagorasa
a źe podstawą jest kwadrat, to jednocześnie x=b
√2, czyli b=5
√2
V=Pp*H
H=10
√3
Pp=50
V=500
√3
Pcgran.=2Pp+Pb
Pb=4(H*b)=4*50
√6=200
√6
2Pp=100
Pc=100+200
√6=100(1+100
√6
drugie zrób sam, żebyś się nauczył
14 sty 19:12
R.W.16l:

Złote trójkąty:
14 sty 19:13
mateusz:

obliczam pitagorasem c i tutaj nie wiem czy dobrze zaznaczyłem bo c wychodzi mi
√146,25
14 sty 19:26
mateusz: czy dobrze liczę?
14 sty 19:26