oblicz granice
vwpawlusza: lim n→2 2x−4/x−2
12 sty 17:53
Adamm: limn→2 2x−4/x−2 = 2x−4/x−2
12 sty 18:15
Janek191:
n → 2, czy raczej x → 2
12 sty 18:18
vwpawlusza: oczywiscie x→2
12 sty 18:19
Adamm: limx→2 2x−4/x−2 = 22−4/2−2 = 0
12 sty 18:20
vwpawlusza: to jednek mozna dzielic przez 0?
12 sty 18:22
Adamm: nie, nie dzieliłem przez 0
12 sty 18:23
Adamm: weź słownik i się dokształć
12 sty 18:24
Janek191:
| | 2x − 4 | |
Może jest f(x) = |
| ? |
| | x − 2 | |
12 sty 18:24
vwpawlusza: 22−4=0
2−2=0
więc
0/0 to jak nie dzieliłeś przez 0?
12 sty 18:26
Adamm: 22−4/2−2=4−2−2=0
12 sty 18:27
vwpawlusza: chyba wynikło małe nieporozumienie
chodziło o granice
lin x→2 (2x−4)/(x−1)
12 sty 18:31
Adamm: o, to teraz potrafisz co? już pomijam że tam w mianowniku powinno być x−2...
t=x−2
12 sty 18:34