całki
mag: ∫(a+x1/3)5
jakieś propozycje?
12 sty 16:55
Adamm: proponuję napisać po jakiej zmiennej liczymy
12 sty 16:58
mag: Po x oczywiście
12 sty 17:01
Adamm: oczywiście
(nie, nie jest to oczywiste jak ci się może "wydawać")
∫(a+x
1/3)
5dx
x=t
3
dx=3t
2dt
| 1 | |
3∫(a+t)5t2dt = |
| (a+t)6t2−∫(a+t)6tdt = |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
|
| (a+t)6t2− |
| (a+t)7t+ |
| ∫(a+t)7dt= |
| 2 | | 7 | | 7 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (a+t)6t2− |
| (a+t)7t+ |
| (a+t)8 = |
| 2 | | 7 | | 56 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (a+3√x)63√x2− |
| (a+3√x)73√x+ |
| (a+3√x)8+c |
| 2 | | 7 | | 56 | |
12 sty 17:07