zzzzzzzzzz
niematematyk: Nie mam pomysłu na tę całke, jakas wskazowka?
12 sty 16:43
Adamm: | x2 | | x2−x | | x−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| =x+1+ |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
12 sty 16:45
niematematyk: dobre, dzięki
12 sty 16:46
niematematyk: | | x2 | | x−1 | |
czyli będzie |
| + x+ ln| |
| |+C? |
| | 2 | | x+1 | |
12 sty 16:52
niematematyk: | | 1 | |
nie wiem jak policzyć calke z |
| |
| | x−1 | |
12 sty 16:55
12 sty 16:55
niematematyk: a nie, dobrze napisałem, popatrzyłem na zle odpowiedzi w tym przypadku
12 sty 16:57
niematematyk: | | 1 | |
nie no źle, w odp jest |
| x2+x+C... |
| | 2 | |
12 sty 16:58
niematematyk: w tych skryptach uczelnianych zawsze są bledy
12 sty 16:59
niematematyk: Adamm, ze wzoru
| | 1 | | 1 | | x−1 | |
∫ |
| dx = |
| ln| |
| | +C |
| | x2−a2 | | 2a*a | | x+1 | |
Chyba, że Ty znasz jakiś inny?
12 sty 17:01
niematematyk: | | x−1 | |
więc powinno być ...+ln| |
| | +C? |
| | x+1 | |
12 sty 17:01
niematematyk: | | 1 | | √x−1 | |
...+ |
| ln| |
| | ** |
| | 2 | | √x+1 | |
12 sty 17:02
Adamm: czy ty widzisz tam kwadrat?
nie wiem, może to jestem ślepy
12 sty 17:02
niematematyk: (√x)2 = x
?
12 sty 17:05
niematematyk: tak nie można?
12 sty 17:06