Wzory skróconego mnożenia
Pozdro600: 1.Wykaż, że dla dodatnich liczb a i b zachodzi nierówność
4/(2/a+2/b) ≤ √ab
2.Wykaż, że dla dodatnich liczb a, b, c zachodzi nierówność
(a+b+c)(1/a+1/b+1/c) ≥9
Niestety nie wiem jak te dwa zadania rozwiązać
12 sty 16:35
relaa:
Wykorzystując w obu przypadkach nierówności pomiędzy średnimi.
1.
| 4 | | 4 | |
| = |
| ≤ 4√a • a • b • b = |
| | | |
4√a2b2 =
√ab
2.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a + b + c)( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | a | | b | | c | |
12 sty 16:48
Pozdro600: Nierówności między średniami nie miałem jeszcze w szkole. Jest to zadanie z działu wzory
skróconego mnożenia. Jednak mimo wszystko dziękuje za pomoc
12 sty 16:50
Adamm: relaa, pierwsze można było zrobić tak
i chyba nie chodzi tu o wykorzystanie nierówności między średnimi
12 sty 16:50
relaa:
Nierówności pomiędzy średnimi rzadko, kiedy są omawiane w szkole o ile są. Jedynie pewnie mogą
zostać rzucone jako ciekawostkę.
W takim razie jeżeli musi Pan korzystać ze wzorów skróconego mnożenia to trzeba wykonywać
przekształcenia równoważne. Może Pan spróbować to się sprawdzi.
12 sty 16:55