Wyznacz wartość parametrów
Marta : Wyznacz wartość parametrów m i n wielomianu W(x)= x3+mx2−5x−n, wiedząc, że reszta z
dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−1)2 jest równa 2x−10. Wyznacz pierwiastki
wielomianu
12 sty 16:21
===:
x+(m+2)
(x
3+mx
2−5x−n):(x
2−2x+1)
−x
3+2x
2−x
(m+2)x
2−6x−n
−(m+2)x
2+(2m+4)x−m+2
(2m−2)x−n−m+2
i dalej sama
12 sty 16:37
relaa:
W(x) = x3 + mx2 − 5x − n
W(x) = Q(x) • (x − 1)2 + 2x − 10
W(1) = 1 + m − 5 − n = m − n − 4 ∧ W(1) = Q(1) • (1 − 1)2 + 2 • 1 − 10 = −8
m − n − 4 = −8 ⇒ m − n = −4 ⇒ 2 − n = −4 ⇒ n = 6
W'(x) = 3x2 + 2mx − 5
W'(x) = Q'(x) • (x − 1)2 + Q(x) • 2(x − 1) + 2
W'(1) = 3 + 2m − 5 = 2m − 2 ∧ W'(1) = Q'(1) • (1 − 1)2 + Q(1) • 2(1 − 1) + 2 = 2
2m − 2 = 2 ⇒ m = 2
W(x) = x3 + 2x2 − 5x − 6
12 sty 16:42
===:
oczywiście
−(m+2)x2+(2m+4)x−m−2
(2m−2)x−n−m−2
12 sty 16:45