jc: Proponuję wykorzystać wzór:
sin x + cos x = √2 sin (x+π/4)
du
∫
= ln tg u/2
sin u
dx
1
∫
=
ln tg (x/2+ π/8)
sin x + cos x
√2
lub jakoś podobnie. Popraw ewentualne błędy (raczej drobne).
12 sty 17:42
Mariusz:
sin(x)−cos(x)
Można rozszerzyć ułamek o
sin(x)−cos(x)
Jeżeli używałaś podstawień Eulera to możesz więcej takich podstawień wymyślić
jak podał Jerzy
np
cos(x)=(1−sin(x))t
cos(x)=tsin(x)+1
sec(x)=t−tan(x)
(* Gdybyś miała funkcję trygonometryczną wyrażoną za pomocą funkcji sec(x) oraz tan(x) *)