<olaboga>
PolskiNinja: Plama oleju na jeziorze miała kształt koła o promieniu 10m. Po pewnym czasie promień plamy
zwiększył się o 1m. O ile wzrosło pole powierzchni plamy?
12 sty 15:46
Jerzy:
P2 − P1 = π(10 + 1)2 − π102 = .....
12 sty 15:48
PolskiNinja: no ile
12 sty 15:49
Pełcio: 21π...
12 sty 15:52
PolskiNinja: ...?
12 sty 15:52
PolskiNinja: halo
12 sty 15:58
Maryla27: ... =π(112 − 102) = π(121 − 100) = 21π
12 sty 15:58
PolskiNinja: thx
12 sty 16:03
Dziadek Mróz:
r = 10m
R = 11m
P1 = π
r2 = 100π
P2 = π
R2 = 121π
P2 −
P1 = 121π − 100π = 21π
12 sty 17:23