Ciagi liczbowe
Ala: Oblicz sumę 13 – 14 + 15 – 16 + … + 3111 – 3112 + 3113.
12 sty 15:43
Jerzy:
= ( 13 + 15 + 17 + ....3113) − ( 14 + 16 + 18 + ..... 3112) = .... i kombinuj.
12 sty 15:45
Jerzy:
W nawiasach masz sumy ciagów arytmetycznych.
12 sty 15:45
Adamm: | | 13+3113 | | 14+3112 | |
13+15+17+...+3113−(14+16+18+...+3112)= |
| *1551− |
| 1550= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3126 | | 3126 | | 3126 | |
= |
| *1551− |
| *1550= |
| =1563 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
12 sty 15:49
Ala: S=1563
12 sty 16:00
Ala: O dziekuje

czyli dobrze
12 sty 16:00