12 sty 15:34
Jerzy:
| | 1 | |
Podstawienie: lnx = t |
| dx = dt |
| | x | |
12 sty 15:35
Adamm: t=lnx
| | t | |
∫arcsintdt = tarcsint−∫ |
| dt=tarcsint+√1−t2+c = lnx*arcsin(lnx)+√1−ln2x+c |
| | √1−t2 | |
12 sty 15:36
Ola: Zrobiłam tak, ale później dochodzę do momentu policzenia całki z arcsint i nie wiem co z tym
zrobić
12 sty 15:37
Ola: Dlaczego tarcsint zostało wyciągnięte z całki?
12 sty 15:38
Jerzy:
Potem oczywiście przez części:
| | 1 | |
u = arcsint u' = |
| |
| | √1 − t2 | |
v' = 1 v = t
12 sty 15:38
12 sty 15:39
Ola: Rzeczywiście, dziękuję
12 sty 15:39