Proszę o pomoc , pilne :(
Maciek112315: Już nie chodzi Mi nawet o to , żeby ktoś dał Mi gotowe rozwiązania , tylko , żeby pokazał jak
dany podpunkt zrobić. Dziękuję z góry

Dany jest trójkąt ABC taki , że punkt A(−4,−3) B(4,1) C(2,7). Wyznacz:
a)Równanie prostej AB
b)równanie symetrycznej boku AB
c)równanie środkowej boku AB
d)równanie prostej równoległej do boku AB przechodzącej przez C
e)równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną na AB
f)długość wysokości opuszczonej na AB
g)pole trójkąta
h)obwód trójkąta
i)charakterystyka trójkąta
12 sty 15:28
Jerzy:
a) równanie prostej przez dwa punkty
b) środek odcinka AB,prostopadła do AB przez środek odcinka AB
...... startuj.
12 sty 15:35
Maciek112315: a) y=1/2x−1
b)y=−2x−1
12 sty 15:45
Maciek112315: Ktoś , coś?
12 sty 16:12
===:
a czego nie rozumiesz?
12 sty 16:26
Alky: dalej w c srodkowa jest prostopadła do prostej AB ( zależność ze współczynników kierunkowych )
+ przechodzi przez leżący dokłądnie pomiędzy tymi 2 punktami
d znowu współczynniki kierunkowe a
1=a
2 , masz podane C więc ze wzoru na równanie kierunkowe
prostej którą obliczyłeś w a) masz współczynnik kierunkowy + znasz x y ( z punktu C ) kwestia
podstawienia i wyliczenia b ( y=ax+b )
e ze wzoru na odległość punktu od prostej, bo wysokość pada pod kątem prstym
f wykorzystaj ppkt e + wzó na długość odc
| | 1 | |
g jak masz wysokość opuszczoną na prostą AB i samą AB to |
| AB*h ( to można zrobiić na |
| | 2 | |
upartego teżz Herona jak nie potrafisz obliczyć wysokości )
h suma dł boków
i o tu mówić
12 sty 16:34
Maciek112315: Myślę , że z pomoca internetu jako tako rozwiąże każdy, ale nie wiem ,czy dobrze Mi powychodzi.
Więc jakby ktoś miał czas, to bardzo bym prosił o nawet same wyniki , dla późniejszego
porównania. Jeśli nie do wszystkich podpunktów , to chociaż do :c,d,e,f,i
12 sty 16:35
Alky: Jak się skupisz i obierzesz dobrą metodę + umiesz rachunki na poziomie 6 podstawówki to na
pewno dobrze wyjdzie. Zdolność liczenia to jedno. Ważne żeby mieć pomysł
12 sty 16:37
Maciek112315: Dzięki wszystkim za pomoc
12 sty 16:39
Maciek112315: @Alky , a mógłbyś trochę jasniej co do punktu f ?
12 sty 16:39
Maciek112315: Dobra mam już all oprócz punktu i. Co napisać w charakterystyce? Że jest to trójkąt
równoboczny, i ? Czy cos innego , czarna magia
12 sty 18:19