Oblicz pochodną
lololol: Oblicz pochodną
| | 1 | | 1+x | |
rozpisałem sobie to tak |
| *( |
| )' |
| | 1+x1−x | | 1−x | |
| | 2 | |
a wolfram mówi że tam bedzie |
| |
| | x2+1 | |
12 sty 15:01
12 sty 15:05
12 sty 15:06
lololol: to jest przepisana odp z wolframa a ja chce wiedzieć czemu mnie nie wychodzi
12 sty 21:31
niematematyk: to w czym problem?
12 sty 21:38
niematematyk: w której klasie liceum jesteś?
12 sty 21:39
lololol: | | 1+x | | 1 | | 1+x | |
(ln |
| )' = |
| * ( |
| )'= |
| | 1−x | | 1+x1−x | | 1−x | |
| | 1 | | 1−x−(1+x)*(−1) | |
= |
| * |
| |
| | 1+x1−x | | (1−x)2 | |
12 sty 21:39
niematematyk: kontynuując wywód
| 1−x | | (1+x)'(1−x) − (1+x)(1−x)' | |
| * |
| |
| 1+x | | (1−x)2 | |
12 sty 21:40
lololol: | 1−x | | 2 | | 2 | |
| * |
| = |
| |
| 1+x | | (1−x)2 | | 1−x2 | |
12 sty 21:41
niematematyk: kontynuując
| 1−x | | (1−x) + (1+x) | |
| * |
| |
| 1+x | | (1−x)2 | |
12 sty 21:41
niematematyk: | (1−x) | | 2 | | −2x+2 | |
| * |
| = |
| |
| 1+x | | (1−x)2 | | (1+x)(1−x) | |
12 sty 21:43
niematematyk: pomyłka

12 sty 21:43
12 sty 21:44
niematematyk: rozwiąż równanie kw, wstaw do wzoru i otrzymasz to co w wolframie
12 sty 21:45
niematematyk: I GDZIE TEN PROBLEM WIDZISZ?!?

?!?!
12 sty 21:45
lololol: Noooo i albo ja nie umiem wymnożyć dwóch nawiasów albo w mianowniku wychodzi 1−x2
12 sty 21:45
12 sty 21:47
12 sty 21:47
niematematyk: Tylko , że Jerzy jest tak obcykany z pochodnymi, że ją w pamięci obliczył
12 sty 21:48
lololol: oh, dzienka
12 sty 21:49
jc:
ln (1+x)/(1−x) = ln (1+x) − ln(1−x)
| | 1 | | 1 | | 2 | |
pochodna = |
| + |
| = |
| |
| | 1+x | | 1−x | | 1−x2 | |
12 sty 21:53
niematematyk: jc, ciekaweeee, nie pomyslalem
12 sty 21:59
niematematyk: brawo
12 sty 21:59
Jerzy:
| 2 | | 1−x | | 2 | | 1−x | |
| * |
| = |
| * |
| |
| 1−x2 | | 1+x | | (1+x)(1−x) | | 1+x | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | (2+x)(1+x) | | (1+x)2 | |
12 sty 23:08