Monotoniczność funkcji, pochodne
lololol:

Uwaga uwaga
Mam wyznaczyć monotoniczność oraz ekstrema lokalne.
Df=R \{0}
Df=Df'
f'(x)=0 <=> x=2
Więc
f↘ x∊(−
∞;0) ∪ (0;2)
f↗ x∊(2;
∞)
Tylko że narysowałem sobie wykres tej funkcji w kompie i to się nie zgadza bo dla x∊(−
∞;0)
funkcja rośnie
Ktoś pomoże?
12 sty 13:40
Jerzy:
Dla: x > 2 f'(x) > 0 f. rosnąca
Dla: x < 2 f'(x) < 0 f. malejąca
12 sty 13:45
Jerzy:
Dla: x > 2 f'(x) > 0 → f. rosnąca
Dla: x <2 f'(x) < 0 → f. malejąca
12 sty 13:47
relaa:
Dla x < 0 funkcja również jest rosnąca.
12 sty 13:47
12 sty 13:50
relaa:
Funkcja jest malejąca dla 0 < x < 2.
12 sty 13:52
Jerzy:
Oczywiście ... nie policzyłem pochodnej.
Znak pochodnej zależy od znaku funkcji: g(x) = x2 − 2x,
a jest on dodatni dla: x ∊ (−∞,0) U (2;+∞) i tam funkcja rośnie.
12 sty 13:53
Jerzy:
W przedziale: (0,2) f'(x) < 0 i tam funkcja maleje.
12 sty 13:55
lololol: Nadal jakoś nie bardzo rozumiem

Mam jedno miejsce zerowe, te zadania robię schematycznie
1) dziedzina
2) pochodna
3) miejsca zerowe pochodnej
4) wykresik
Skąd mam wiedzieć ze powinienem sprawdzić czy dla wartości ujemnych jaki będzie znak pochodnej?
12 sty 14:01
Jerzy:
Zauważ,że znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia: x2 − 2x,
bo: ex > 0 oraz x4 > 0
jeśli: x2 − 2x > 0 to f'(x) > 0
jeśli: x2 − 2x < 0 to f'(x) < 0
Naszkicuj: y = x2 − 2x i sprawdź.
12 sty 14:04
lololol: oh rozumiem a ja zupełnie pominąłem 0 ponieważ nie należy do dziedziny

No oki dzięki wielkie
12 sty 14:08