ekstrema
Kasia: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x,y)=2x3+3y2−6x
wychodzi mi, że jest tylko minimum lokalne −4. A powiedziano mi w szkole, ze ekstrema beda dwa.
Pomożcie!
12 sty 12:58
Kasia: P1(1,0)
P2(−1,0)
pochodne funkcji II rzędu wynoszą
δ2 fδx2 = 12x
u{δ2 f}(δy2) = 6
pochodna mieszana = 0
W(P1) = 72 > 0 istnieje ekstremum
W(P2) = −72 <0 −−−> brak ekstremum (?)
czy jakis krok zrobilam niepoprawnie?
12 sty 13:10
Kasia: P1(1,0)
P2(−1,0)
pochodne funkcji II rzędu wynoszą
δ2fδx2 = 12x
δ2 fδy2 = 6
pochodna mieszana = 0
W(P1) = 72 > 0 istnieje ekstremum
W(P2) = −72 <0 −−−> brak ekstremum (?)
czy jakis krok zrobilam niepoprawnie?
12 sty 13:13
Jerzy:
f'x = 6x2 − 6
f'y = 6y
Rozwiazaniem jast para: P1(1,0) , P2(−1,0)
12 sty 13:13
Kasia: tak, ale ekstremum wychodzi mi jedno i bedzie to minimum. czy jednak zle robie i beda dwa?
12 sty 13:14
Jerzy:
Masz dobrze , funkcja osiąga tylko minimum w P1(1,0)
12 sty 13:19