pochodna
Damian: Pochodna cząstkowa funkcji f(x,y)=siny−2ylnx+xey względem zmiennej x jest równa
prosze o pomoc
12 sty 12:26
12 sty 12:29
Damian: czyli bez sinusa bo sin nie stoi x, tak ?
12 sty 12:30
Jerzy:
Oczywiście moja pomyłka , skreśl siny na poczatku
12 sty 12:32
Damian: dzięki

a w przypadku f(x,y)=ln(xy+4y2−2x) względem zmiennej x pochodna jest równa
f'x= 1/ (y−2), czy coś źle liczę?
12 sty 12:34
Jerzy:
Skreśl siny.
12 sty 12:34
Jerzy:
| | y − 2 | |
f'(x) = |
| |
| | xy +4y2 − 2x | |
12 sty 12:36
Damian: aha, dziekuje a mozesz mi wytlumaczyc dlaczego?
12 sty 12:36
Jerzy:
| | 1 | |
[lnf(x)]' = |
| *f'(x) |
| | f(x) | |
12 sty 12:38
Damian: dzięki, juz rozumiem, pozdrawiam
12 sty 12:40